CUKETA - na hubnutí i pro naše zdraví
- Monika Klímová
- 26. 7. 2023
- Minut čtení: 5
Aktualizováno: 30. 7. 2024
9 super receptů - smoothie, polévka, slané i sladké:)
Cuketa, krásně zelená a osvěžující zelenina, je skvělou volbou hlavně pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě a udržovat své tělo v optimální kondici. Tato všestranná zelenina nabízí řadu zdravotních výhod a může se snadno začlenit do různých jídel.
Cuketa je skvělým pomocníkem při udržování zdravé hmotnosti. S nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vlákniny pomáhá udržovat pocit sytosti, snižuje hlad a podporuje zdravé trávení.
Také je bohatým zdrojem vitamínu C, který je klíčový pro posílení imunitního systému a boj proti nachlazení a nemocem. Pravidelná konzumace cukety pomáhá udržovat své tělo odolné vůči infekcím a nemocem. Podporuje zdraví našeho srdce a zároveň je úžasným antioxidantem.
A šup na recepty:)
CUKETOVÉ SMOOTHIE
Suroviny:
1 střední cuketa, nakrájená na kousky
1 zralý banán
1/2 hrnku čerstvých jahod nebo borůvek (můžeš použít i mražené ovoce)
1/2 hrnku kokosového nebo mandlového mléka (nebo jiné rostlinné mléko)
1 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle chuti)
1/2 lžičky vanilkového extraktu (volitelně)
Led (pokud použiješ čerstvé ovoce)
Postup:
Vlož nakrájenou cuketu do mixéru spolu s banánem, jahodami (nebo borůvkami) a kokosovým (mandlovým) mlékem. Přidej med nebo javorový sirup pro sladkost a vanilkový extrakt pro dochucení (pokud ho používáš). Mixuj ingredience dokud nezískáš hladké a krémové smoothie. Pokud používátš čerstvé ovoce, můžeš do smoothie přidat led, aby bylo osvěžující. Podávej smoothie vysypané s čerstvými jahodami nebo lístky máty pro ozdobu.
Toto cuketové smoothie je skvělou volbou pro zdravou, lehkou a sladkou svačinu nebo snídani. Cuketa přidává do nápoje vlákninu a vitamíny, zatímco ovoce dodává přirozenou sladkost a osvěžující chuť. Toto smoothie je bohaté na živiny, nízkokalorické a ideální pro ty, kteří chtějí snížit příjem cukru a udržovat své tělo v kondici.
CUKETOVÝ SLANNÝ KOLÁČ
Suroviny na těsto:
Suroviny:
400 g nahrubo nastrouhané cukety bez jader
200 g anglické slaniny
150 g cibule
100 g hladké mouky (špaldová)
100 g hrubá mouka (celozrnná, žitná)
120 g oleje
1 sáček prášku do pečiva
česnek (samozřejmě dle chuti)
3 vajíčka
2 lžíce majoránky
1 lžíce kmínu a trochu soli
500 g rajčat
400 g paprik
200 g strouhaného sýra
Postup:
Anglickou slaninu nakrájej na kostičky. Česnek prolisuj a cibuli nakrájej na malá kolečka. Všechny suroviny na těsto smíchej spolu s nakrájenou cibulí, česnekem a slaninou. Těsto vlij na plech vyložený pečícím papírem a vlož do rozpálené trouby a peč dalších cca 20 min.
CUKETOVÝ PERNÍK
Tenhle mám vyzkoušený a je naprosto vynikající:
https://kitchenette.cz/clanek/178-hrnkovy-cuketovy-pernik
CUKETOVÁ POLÉVKA
Na středním plameni rozehřej ve větším hrnci ghee (nebo olivový olej). Osmahni na něm cibulku do zlatova a přidej na kostičky nakrájenou cuketu a batát. Osol a můžeš přidat i bazalku na provonění.
Přidej trošku kurkumy, sůl, zázvor (špetku sušeného), pepř a česnek (já dávám sušený nebo medvědí, protože není tak agresivní na žaludek) a 5 minutek rozvoň koření na pánvičce. Poté zalej zeleninovým vývarem, přidej červenou čočku a povař do změknutí batátů. Poté rozmixuj, přidej smetanu (samozřejmě dle chuti, já používám ze zdravé výživy alternativní). :)
Pak ještě případně dosol podle chuti.
Můj Tip: U nás milujeme k této polévce opečené kostičky a nastrouhaný parmazán, který přidávám až těsně před servírováním:)
Dobrou chuť.
CUKETOVÉ ZELÍ
Suroviny:
2 střední cukety, nastrouhané
1 střední cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, jemně nasekané
2 lžíce olivového oleje
ocet
1/4 hrnku vody nebo zeleninového vývaru
1 lžička soli a třtinového cukru
1/2 lžičky černého mletého pepře
1/2 lžičky mletého kmínu
1/4 lžičky mletého kurkumy (volitelné, pro barvu)
Postup:
Cukety oloupej (ale pokud jsou mladé, dej určitě i se šlupkou, bylo by to škoda). U starší cukety vydlabej jádřinec a nahrubo nastrouhej. Drobně nakrájenou cibulku orestuj, přidej česnek a kurkumu. Pak dej nastrouhané cukety a orestuj je dalších asi 3-4 minuty, dokud nezměknou. Pokud pustí méně vody, přilej vodu nebo zeleninový vývar do pánve a promíchej. Poté přidej kmín, sůl, třtinový cukr a cca 10 minut dusíš. Když je hotovo, dochuť octem (já si vždycky v kastrolku svařím trošku octa, aby nebyla chuť moc štiplavá. Mělo by se to vypařit tak na polovinu).
Hotové cuketové zelí můžeš podávat jako přílohu k masu, rybám nebo vegetariánským jídlům. Také se skvěle hodí jako zdravá náhrada tradičního zelí.
CUKEŤÁKY
Suroviny:
2 střední cukety - nastrouhané
1/2 cibule - jemně nasekaná
2 stroužky česneku - jemně nasekané
1/2 hrnku strouhanky
1/2 hrnku strouhaného sýru (např. parmazán nebo ementál)
2 vejce, rozšlehaná
1 lžíce čerstvé nasekané petrželky
Sůl a pepř podle chuti
Olivový olej na smažení
Postup:
V míse smíchej nastrouhané cukety, cibuli, česnek, strouhanku, sýr, vejce, petrželku, sůl a pepř, aby vzniklo takové hustší těsto (něco jako na bramboráky). Rozehřej pánvičku s olivovým olejem na středním ohni. Vytvoř malé placičky ze směsi cukety a opékej je na pánvi z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Já dělám na pánvičce určené na volská oka:)
CUKETOVÉ ŠPAGETY S RAJČATOVOU OMÁČKOU
Suroviny:
2 střední cukety
2 lžíce olivového oleje
1 cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, jemně nasekané
400 g oloupaných rajčat (můžete použít rajčata z konzervy)
1 lžička sušeného oregana
Sůl a pepř podle chuti
Čerstvý bazalkový list na ozdobu
Parmazán nebo jiný tvrdý sýr na posypání (volitelně)
Postup:
Cukety omyj a odstraň jejich konce. Pomocí struhadla nebo spirálového kráječe je nastrouhej na nudle ve tvaru špaget. V pánvi rozehřej olivový olej a orestuj cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přidej oloupaná rajčata a oregano. Vař na středním ohni, dokud omáčka nezhoustne. Případně můžeš přidat sůl a pepř podle chuti. Na pánvi s omáčkou přidej cuketové špagety a promíchej, aby se dobře propojily s omáčkou. Vař ještě cca 1-2 minuty, aby byly cuketové špagety lehce změklé, ale stále křupavé:)
Hotové cuketové špagety podávej s čerstvou bazalkou na ozdobu, posyp nastrouhaným parmazánem nebo jiným tvrdým sýrem.
CUKETOVÉ "NUDLE" S AVOKÁDOVÝM PESTEM
Suroviny:
2 střední cukety
1 avokádo
1/4 hrnku bazalkových lístků
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
Sůl a pepř podle chuti
Cherry rajčata a feta sýr na ozdobu
Postup:
Cukety nastrouhej na nudle pomocí struhadla nebo spirálového kráječe. V mixéru smíchej avokádo, bazalku, česnek, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř, dokud nezískáte hladkou pastu. Smíchej cuketové nudle s avokádovým pestem. Přidej cherry rajčata a feta sýr na ozdobu. Můžeš podávat teplé nebo studené.
CUKETOVÁ FRITATA
Suroviny:
6 vajec
240 ml smetany na vaření (já používám alternativní)
2 hrsti strouhaného parmazánu k posypání
sůl a pepř
20 g másla
2 lžičky olivového oleje
2 středně velké cukety, nastrouhané
1 balení kvalitní šunky nebo debrecínky
Postup:
V míse smíchej vejce, smetanu, parmazán, sůl a pepř. Na malém plameni rozpal pánev o průměru 22 cm. Přidej máslo, olej a obojí nech rozpustit - pánví zakruž, aby se tuk rozlil po celé ploše. Pak přidej vaječnou směs a nech 5 minut opékat, aby okraje začaly zlátnout. Vršek posyp strouhanými cuketami a kousky debrecínky nebo šunky a opékej dalších 15 minut. Pak přendej pod rozpálený gril a ještě 5 minutek nech na křupnutí. Podávej nakrájené na trojúhelníčky, posypané parmazánem.
Comments