top of page

CUKETA - na hubnutí i pro naše zdraví

Aktualizováno: 30. 7. 2024


9 super receptů - smoothie, polévka, slané i sladké:)


Cuketa, krásně zelená a osvěžující zelenina, je skvělou volbou hlavně pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě a udržovat své tělo v optimální kondici. Tato všestranná zelenina nabízí řadu zdravotních výhod a může se snadno začlenit do různých jídel.

Cuketa je skvělým pomocníkem při udržování zdravé hmotnosti. S nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vlákniny pomáhá udržovat pocit sytosti, snižuje hlad a podporuje zdravé trávení.


Také je bohatým zdrojem vitamínu C, který je klíčový pro posílení imunitního systému a boj proti nachlazení a nemocem. Pravidelná konzumace cukety pomáhá udržovat své tělo odolné vůči infekcím a nemocem. Podporuje zdraví našeho srdce a zároveň je úžasným antioxidantem.

A šup na recepty:)


CUKETOVÉ SMOOTHIE

Suroviny:

  1. 1 střední cuketa, nakrájená na kousky

  2. 1 zralý banán

  3. 1/2 hrnku čerstvých jahod nebo borůvek (můžeš použít i mražené ovoce)

  4. 1/2 hrnku kokosového nebo mandlového mléka (nebo jiné rostlinné mléko)

  5. 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle chuti)

  6. 1/2 lžičky vanilkového extraktu (volitelně)

  7. Led (pokud použiješ čerstvé ovoce)


Postup:

Vlož nakrájenou cuketu do mixéru spolu s banánem, jahodami (nebo borůvkami) a kokosovým (mandlovým) mlékem. Přidej med nebo javorový sirup pro sladkost a vanilkový extrakt pro dochucení (pokud ho používáš). Mixuj ingredience dokud nezískáš hladké a krémové smoothie. Pokud používátš čerstvé ovoce, můžeš do smoothie přidat led, aby bylo osvěžující. Podávej smoothie vysypané s čerstvými jahodami nebo lístky máty pro ozdobu.

Toto cuketové smoothie je skvělou volbou pro zdravou, lehkou a sladkou svačinu nebo snídani. Cuketa přidává do nápoje vlákninu a vitamíny, zatímco ovoce dodává přirozenou sladkost a osvěžující chuť. Toto smoothie je bohaté na živiny, nízkokalorické a ideální pro ty, kteří chtějí snížit příjem cukru a udržovat své tělo v kondici.


CUKETOVÝ SLANNÝ KOLÁČ

Suroviny na těsto:

Suroviny:

  1. 400 g nahrubo nastrouhané cukety bez jader

  2. 200 g anglické slaniny

  3. 150 g cibule

  4. 100 g hladké mouky (špaldová)

  5. 100 g hrubá mouka (celozrnná, žitná)

  6. 120 g oleje

  7. 1 sáček prášku do pečiva

  8. česnek (samozřejmě dle chuti)

  9. 3 vajíčka

  10. 2 lžíce majoránky

  11. 1 lžíce kmínu a trochu soli

  12. 500 g rajčat

  13. 400 g paprik

  14. 200 g strouhaného sýra


Postup:

Anglickou slaninu nakrájej na kostičky. Česnek prolisuj a cibuli nakrájej na malá kolečka. Všechny suroviny na těsto smíchej spolu s nakrájenou cibulí, česnekem a slaninou. Těsto vlij na plech vyložený pečícím papírem a vlož do rozpálené trouby a peč dalších cca 20 min.


CUKETOVÝ PERNÍK

Tenhle mám vyzkoušený a je naprosto vynikající:


https://kitchenette.cz/clanek/178-hrnkovy-cuketovy-pernik


CUKETOVÁ POLÉVKA

Na středním plameni rozehřej ve větším hrnci ghee (nebo olivový olej). Osmahni na něm cibulku do zlatova a přidej na kostičky nakrájenou cuketu a batát. Osol a můžeš přidat i bazalku na provonění.

Přidej trošku kurkumy, sůl, zázvor (špetku sušeného), pepř a česnek (já dávám sušený nebo medvědí, protože není tak agresivní na žaludek) a 5 minutek rozvoň koření na pánvičce. Poté zalej zeleninovým vývarem, přidej červenou čočku a povař do změknutí batátů. Poté rozmixuj, přidej smetanu (samozřejmě dle chuti, já používám ze zdravé výživy alternativní). :)

Pak ještě případně dosol podle chuti.

Můj Tip: U nás milujeme k této polévce opečené kostičky a nastrouhaný parmazán, který přidávám až těsně před servírováním:)

Dobrou chuť.


CUKETOVÉ ZELÍ

Suroviny:

  1. 2 střední cukety, nastrouhané

  2. 1 střední cibule, jemně nakrájená

  3. 2 stroužky česneku, jemně nasekané

  4. 2 lžíce olivového oleje

  5. ocet

  6. 1/4 hrnku vody nebo zeleninového vývaru

  7. 1 lžička soli a třtinového cukru

  8. 1/2 lžičky černého mletého pepře

  9. 1/2 lžičky mletého kmínu

  10. 1/4 lžičky mletého kurkumy (volitelné, pro barvu)


Postup:

Cukety oloupej (ale pokud jsou mladé, dej určitě i se šlupkou, bylo by to škoda). U starší cukety vydlabej jádřinec a nahrubo nastrouhej. Drobně nakrájenou cibulku orestuj, přidej česnek a kurkumu. Pak dej nastrouhané cukety a orestuj je dalších asi 3-4 minuty, dokud nezměknou. Pokud pustí méně vody, přilej vodu nebo zeleninový vývar do pánve a promíchej. Poté přidej kmín, sůl, třtinový cukr a cca 10 minut dusíš. Když je hotovo, dochuť octem (já si vždycky v kastrolku svařím trošku octa, aby nebyla chuť moc štiplavá. Mělo by se to vypařit tak na polovinu).

Hotové cuketové zelí můžeš podávat jako přílohu k masu, rybám nebo vegetariánským jídlům. Také se skvěle hodí jako zdravá náhrada tradičního zelí.


CUKEŤÁKY

Suroviny:

  1. 2 střední cukety - nastrouhané

  2. 1/2 cibule - jemně nasekaná

  3. 2 stroužky česneku - jemně nasekané

  4. 1/2 hrnku strouhanky

  5. 1/2 hrnku strouhaného sýru (např. parmazán nebo ementál)

  6. 2 vejce, rozšlehaná

  7. 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky

  8. Sůl a pepř podle chuti

  9. Olivový olej na smažení

Postup:

V míse smíchej nastrouhané cukety, cibuli, česnek, strouhanku, sýr, vejce, petrželku, sůl a pepř, aby vzniklo takové hustší těsto (něco jako na bramboráky). Rozehřej pánvičku s olivovým olejem na středním ohni. Vytvoř malé placičky ze směsi cukety a opékej je na pánvi z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Já dělám na pánvičce určené na volská oka:)


CUKETOVÉ ŠPAGETY S RAJČATOVOU OMÁČKOU

Suroviny:

  1. 2 střední cukety

  2. 2 lžíce olivového oleje

  3. 1 cibule, jemně nakrájená

  4. 2 stroužky česneku, jemně nasekané

  5. 400 g oloupaných rajčat (můžete použít rajčata z konzervy)

  6. 1 lžička sušeného oregana

  7. Sůl a pepř podle chuti

  8. Čerstvý bazalkový list na ozdobu

  9. Parmazán nebo jiný tvrdý sýr na posypání (volitelně)


Postup:

Cukety omyj a odstraň jejich konce. Pomocí struhadla nebo spirálového kráječe je nastrouhej na nudle ve tvaru špaget. V pánvi rozehřej olivový olej a orestuj cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přidej oloupaná rajčata a oregano. Vař na středním ohni, dokud omáčka nezhoustne. Případně můžeš přidat sůl a pepř podle chuti. Na pánvi s omáčkou přidej cuketové špagety a promíchej, aby se dobře propojily s omáčkou. Vař ještě cca 1-2 minuty, aby byly cuketové špagety lehce změklé, ale stále křupavé:)

Hotové cuketové špagety podávej s čerstvou bazalkou na ozdobu, posyp nastrouhaným parmazánem nebo jiným tvrdým sýrem.


CUKETOVÉ "NUDLE" S AVOKÁDOVÝM PESTEM

Suroviny:

  1. 2 střední cukety

  2. 1 avokádo

  3. 1/4 hrnku bazalkových lístků

  4. 1 stroužek česneku

  5. 2 lžíce olivového oleje

  6. 1 lžíce citronové šťávy

  7. Sůl a pepř podle chuti

  8. Cherry rajčata a feta sýr na ozdobu


Postup:

Cukety nastrouhej na nudle pomocí struhadla nebo spirálového kráječe. V mixéru smíchej avokádo, bazalku, česnek, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř, dokud nezískáte hladkou pastu. Smíchej cuketové nudle s avokádovým pestem. Přidej cherry rajčata a feta sýr na ozdobu. Můžeš podávat teplé nebo studené.


CUKETOVÁ FRITATA

Suroviny:

  1. 6 vajec

  2. 240 ml smetany na vaření (já používám alternativní)

  3. 2 hrsti strouhaného parmazánu k posypání

  4. sůl a pepř

  5. 20 g másla

  6. 2 lžičky olivového oleje

  7. 2 středně velké cukety, nastrouhané

  8. 1 balení kvalitní šunky nebo debrecínky


Postup:

V míse smíchej vejce, smetanu, parmazán, sůl a pepř. Na malém plameni rozpal pánev o průměru 22 cm. Přidej máslo, olej a obojí nech rozpustit - pánví zakruž, aby se tuk rozlil po celé ploše. Pak přidej vaječnou směs a nech 5 minut opékat, aby okraje začaly zlátnout. Vršek posyp strouhanými cuketami a kousky debrecínky nebo šunky a opékej dalších 15 minut. Pak přendej pod rozpálený gril a ještě 5 minutek nech na křupnutí. Podávej nakrájené na trojúhelníčky, posypané parmazánem.

Comments


bottom of page