top of page

ENERGIE LETNÍCH PLODŮ

Obrázek autora: Monika KlímováMonika Klímová

Aktualizováno: 30. 7. 2024

Letní měsíce jsou obdobím, kdy máme k dispozici širokou škálu sezónního ovoce a zeleniny. Tyto čerstvé plody jsou bohaté na vitamíny, minerály a další živiny, které mohou přinést energii a prospěch našemu zdraví. Zde je seznam několika letních plodů a zeleniny spolu s několika jednoduchými recepty, jak je začlenit do stravy:


JAHODY


Jahody jsou v létě oblíbeným ovocem. Jsou bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Můžete je konzumovat samostatně jako osvěžující svačinu, nebo je přidat do smoothie, jogurtu, ovesné kaše či do letních salátů. Zde je jednoduchý recept na osvěžující jahodový smoothie:

Jahodové smoothie:

  1. 1 hrnek jahod

  2. 1 banán

  3. 1 hrnek kokosového mléka nebo mandlového mléka

  4. 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (volitelné pro sladkost)

  5. Led

Všechny ingredience dejte do mixéru a míchejte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.

OSTRUŽINY


Ostružiny jsou plné chuti i výživných látek a přináší do našeho těla hodně zdravotních výhod. Je bohatá na antioxidanty, jako jsou vitamín C a E, které pomáhají chránit buňky před poškozením. Dále obsahují vlákninu, což podporuje zdravou trávící soustavu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Ostružiny jsou také skvělým zdrojem vitamínu K, který podporuje zdraví kostí.

Zařazením ostružin do jídelníčku můžete posílit, jak imunitní systém, tak podpořit zdravou kůži a zároveň si zlepšit trávení. Zde jsou dva recepty, jak můžete využít ostružiny:


Ostružinový smoothie:

  1. 1 hrnek čerstvých nebo mražených ostružin

  2. 1 jablíčko

  3. 1/2 hrníčku nízkotučného nebo rostlinného mléka

  4. 1 lžička chi semínek

  5. trošku baby špenátu

  6. 1 lžička kurkumy

  7. trošku vanilkového extraktu (pokud máte doma)

  8. med nebo agávový sirup

Smíchejte všechny ingredience v mixéru. Tohle smoothie je skvělým způsobem, jak začít den plný energie a výživy. Samozřejmě podle chuti si můžete suroviny přidat nebo upravit.


Tvarohový koláč s ostružinami:


Množství do koláčové formy o průměru 23 cm. 125 g změklého másla 125 g cukru 2 vejce 250 g měkkého tvarohu 1 balíček vanilkového cukru 3 lžíce vlažného mléka citronová kůra z 1/2 citronu 170 g polohrubé mouky 1/2 balíčku kypřicího prášku asi 150 g ostružin (můžou být i mražené)


Postup přípravy

  1. Máslo utřete s cukrem a postupně po jednom přidávejte žloutky.

  2. Do směsi pak přidejte i tvaroh, vanilkový cukr, citronovou kůru, mléko a promíchejte.

  3. V jiné míse smíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem, nasypte ji k předchozí směsi a dobře promíchejte.

  4. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.

  5. Těsto přemístěte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy o průměru 23 cm a poklaďte ostružinami, které jste poprášili trochou mouky, aby v těstě nepropadly.

  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

  7. Vychladlý koláč poprášte moučkovým cukr


ARÓNIE - ČERNÝ JEŘÁB


Arónie, je malá bobule plná zdraví. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, zejména antokyaninů, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Díky svému obsahu vitamínu C podporuje imunitní systém a zdraví kůže. Arónie obsahuje také vlákninu, což je prospěšné pro trávení a stabilitu hladiny cukru v krvi.

Tato černá boubulka může pomoci snížit záněty, podpořit srdeční zdraví a zlepšit funkci mozku. Díky svému vysokému obsahu antioxidantů může také přispět k prevenci určitých chorob, včetně některých typů rakoviny.


Džus z Arónie s mátou:

1 hrnek čerstvých nebo mražených arónií 2 lžíce medu nebo javorového sirupu Čerstvá máta (dle chuti) 2-3 hrnky vody

Arónii vložte do hrnce, přidejte vodu a přiveďte k varu. Vařte 5-10 minut, dokud se arónie nerozmačká. Směs sceďte přes síto, abyste odstranili pecky a malé kousky. Přidejte med nebo javorový sirup a promíchejte. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a poté dejte do lednice, dokud není zcela vychlazená. Při podávání přidejte čerstvou nasekanou mátu do sklenic :)

Tento aróniový džus je nejen chutný, ale také plný vitamínů a antioxidantů, které mohou podpořit vaše zdraví.


MELOUN


Melouny jsou skvělým zdrojem hydratace a vitamínu C. Můžete je jíst samotné nebo připravit osvěžující letní salát s dalšími plody. Zde je jednoduchý recept na melounový salát:


Melounový salát s mátou a feta sýrem:


  1. 4 hrnky nakrájeného melounu (preferovaně vodního melounu)

  2. 100 g feta sýru, nakrájeného na kostky

  3. Čerstvá mátová listy

  4. Dresink z olivového oleje a citronové šťávy

  5. Černý pepř podle chuti

Smíchejte meloun, feta sýr a mátové listy v míse. Zakápněte dresinkem a dochuťte černým pepřem podle chuti.


TŘEŠŇOVÉ SMOOTHIE


Třešně jsou v létě oblíbeným ovocem plným antioxidantů a vitamínů. Můžete je jíst samostatně nebo je přidat do letních dezertů či smoothie. Zde je jednoduchý recept na osvěžující třešňové smoothie:


Třešňové smoothie:

  1. 1 hrnek třešní

  2. 1 banán

  3. 1 hrnek řeckého jogurtu

  4. 1 lžíce medu (volitelně pro sladkost)

Všechny ingredience dejte do mixéru a míchejte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.


RAJČATA


Rajčata jsou bohatá na vitamín C, draslík a antioxidanty. Můžete je přidávat do salátů, letních omáček nebo grilovat jako zdravý letní snack. Zde je jednoduchý recept na osvěžující rajčatový salát:


Rajčatový salát s mozzarellou a bazalkou:


  1. 2 hrnky nakrájených rajčátek (můžete použít různé druhy rajčat pro pestřejší chuť)

  2. 100 g mozzarelly, nakrájené na plátky

  3. Čerstvá bazalka - lístky

  4. Dresink z olivového oleje, balzamického octu, soli a pepře

Smíchejte rajčata, mozzarellu a bazalku v míse. Zakápněte dresinkem a dochuťte solí a pepřem podle chuti.


Paprika


Paprika je bohatá na vitamín C, který posiluje imunitní systém a podporuje zdravou kůži. Obsahuje také vitamín A pro zrak a vitamín B6 pro zdraví mozku.


Pomazánka z pečených paprik:

  1. 3-4 červené papriky

  2. 200 g sýr feta

  3. olej na potření paprik

  4. nasekaný čerstvý tymián

  5. sůl, pepř a vinný ocet na dochucení


Papriky potřete olejem, posypte části tymiánových lístků a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě 200 stupňů cca 15 - 20 minutek, dokud jim nezčernají slupky a začnou se odlupovat. Poté papriky přesuňte do mísy, přetáhněte je potravinovou fólií a nechte vychladnout. Zchladlé papriky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky ochuťte vinným octem, promíchejte je s rozdrolenou fetou, tymiánem, osolte a opepřete.

0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page