Letní měsíce jsou obdobím, kdy máme k dispozici širokou škálu sezónního ovoce a zeleniny. Tyto čerstvé plody jsou bohaté na vitamíny, minerály a další živiny, které mohou přinést energii a prospěch našemu zdraví. Zde je seznam několika letních plodů a zeleniny spolu s několika jednoduchými recepty, jak je začlenit do stravy:
JAHODY
Jahody jsou v létě oblíbeným ovocem. Jsou bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Můžete je konzumovat samostatně jako osvěžující svačinu, nebo je přidat do smoothie, jogurtu, ovesné kaše či do letních salátů. Zde je jednoduchý recept na osvěžující jahodový smoothie:
Jahodové smoothie:
1 hrnek jahod
1 banán
1 hrnek kokosového mléka nebo mandlového mléka
1 lžíce medu nebo javorového sirupu (volitelné pro sladkost)
Led
Všechny ingredience dejte do mixéru a míchejte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
OSTRUŽINY
Ostružiny jsou plné chuti i výživných látek a přináší do našeho těla hodně zdravotních výhod. Je bohatá na antioxidanty, jako jsou vitamín C a E, které pomáhají chránit buňky před poškozením. Dále obsahují vlákninu, což podporuje zdravou trávící soustavu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Ostružiny jsou také skvělým zdrojem vitamínu K, který podporuje zdraví kostí.
Zařazením ostružin do jídelníčku můžete posílit, jak imunitní systém, tak podpořit zdravou kůži a zároveň si zlepšit trávení. Zde jsou dva recepty, jak můžete využít ostružiny:
Ostružinový smoothie:
1 hrnek čerstvých nebo mražených ostružin
1 jablíčko
1/2 hrníčku nízkotučného nebo rostlinného mléka
1 lžička chi semínek
trošku baby špenátu
1 lžička kurkumy
trošku vanilkového extraktu (pokud máte doma)
med nebo agávový sirup
Smíchejte všechny ingredience v mixéru. Tohle smoothie je skvělým způsobem, jak začít den plný energie a výživy. Samozřejmě podle chuti si můžete suroviny přidat nebo upravit.
Tvarohový koláč s ostružinami:
Množství do koláčové formy o průměru 23 cm. 125 g změklého másla 125 g cukru 2 vejce 250 g měkkého tvarohu 1 balíček vanilkového cukru 3 lžíce vlažného mléka citronová kůra z 1/2 citronu 170 g polohrubé mouky 1/2 balíčku kypřicího prášku asi 150 g ostružin (můžou být i mražené)
Postup přípravy
Máslo utřete s cukrem a postupně po jednom přidávejte žloutky.
Do směsi pak přidejte i tvaroh, vanilkový cukr, citronovou kůru, mléko a promíchejte.
V jiné míse smíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem, nasypte ji k předchozí směsi a dobře promíchejte.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.
Těsto přemístěte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy o průměru 23 cm a poklaďte ostružinami, které jste poprášili trochou mouky, aby v těstě nepropadly.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Vychladlý koláč poprášte moučkovým cukr
ARÓNIE - ČERNÝ JEŘÁB
Arónie, je malá bobule plná zdraví. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, zejména antokyaninů, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Díky svému obsahu vitamínu C podporuje imunitní systém a zdraví kůže. Arónie obsahuje také vlákninu, což je prospěšné pro trávení a stabilitu hladiny cukru v krvi.
Tato černá boubulka může pomoci snížit záněty, podpořit srdeční zdraví a zlepšit funkci mozku. Díky svému vysokému obsahu antioxidantů může také přispět k prevenci určitých chorob, včetně některých typů rakoviny.
Džus z Arónie s mátou:
1 hrnek čerstvých nebo mražených arónií 2 lžíce medu nebo javorového sirupu Čerstvá máta (dle chuti) 2-3 hrnky vody
Arónii vložte do hrnce, přidejte vodu a přiveďte k varu. Vařte 5-10 minut, dokud se arónie nerozmačká. Směs sceďte přes síto, abyste odstranili pecky a malé kousky. Přidejte med nebo javorový sirup a promíchejte. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a poté dejte do lednice, dokud není zcela vychlazená. Při podávání přidejte čerstvou nasekanou mátu do sklenic :)
Tento aróniový džus je nejen chutný, ale také plný vitamínů a antioxidantů, které mohou podpořit vaše zdraví.
MELOUN
Melouny jsou skvělým zdrojem hydratace a vitamínu C. Můžete je jíst samotné nebo připravit osvěžující letní salát s dalšími plody. Zde je jednoduchý recept na melounový salát:
Melounový salát s mátou a feta sýrem:
4 hrnky nakrájeného melounu (preferovaně vodního melounu)
100 g feta sýru, nakrájeného na kostky
Čerstvá mátová listy
Dresink z olivového oleje a citronové šťávy
Černý pepř podle chuti
Smíchejte meloun, feta sýr a mátové listy v míse. Zakápněte dresinkem a dochuťte černým pepřem podle chuti.
TŘEŠŇOVÉ SMOOTHIE
Třešně jsou v létě oblíbeným ovocem plným antioxidantů a vitamínů. Můžete je jíst samostatně nebo je přidat do letních dezertů či smoothie. Zde je jednoduchý recept na osvěžující třešňové smoothie:
Třešňové smoothie:
1 hrnek třešní
1 banán
1 hrnek řeckého jogurtu
1 lžíce medu (volitelně pro sladkost)
Všechny ingredience dejte do mixéru a míchejte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
RAJČATA
Rajčata jsou bohatá na vitamín C, draslík a antioxidanty. Můžete je přidávat do salátů, letních omáček nebo grilovat jako zdravý letní snack. Zde je jednoduchý recept na osvěžující rajčatový salát:
Rajčatový salát s mozzarellou a bazalkou:
2 hrnky nakrájených rajčátek (můžete použít různé druhy rajčat pro pestřejší chuť)
100 g mozzarelly, nakrájené na plátky
Čerstvá bazalka - lístky
Dresink z olivového oleje, balzamického octu, soli a pepře
Smíchejte rajčata, mozzarellu a bazalku v míse. Zakápněte dresinkem a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Paprika
Paprika je bohatá na vitamín C, který posiluje imunitní systém a podporuje zdravou kůži. Obsahuje také vitamín A pro zrak a vitamín B6 pro zdraví mozku.
Pomazánka z pečených paprik:
3-4 červené papriky
200 g sýr feta
olej na potření paprik
nasekaný čerstvý tymián
sůl, pepř a vinný ocet na dochucení
Papriky potřete olejem, posypte části tymiánových lístků a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě 200 stupňů cca 15 - 20 minutek, dokud jim nezčernají slupky a začnou se odlupovat. Poté papriky přesuňte do mísy, přetáhněte je potravinovou fólií a nechte vychladnout. Zchladlé papriky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky ochuťte vinným octem, promíchejte je s rozdrolenou fetou, tymiánem, osolte a opepřete.
Comments