top of page

Kopřiva - královna bylinek

Obrázek autora: Monika KlímováMonika Klímová

Aktualizováno: 30. 7. 2024

Kopřiva je další bylinka, kterou nám naše příroda nabídne hned po medvědím česneku.

V přírodní medicíně je KOPŘIVA pokládána za královnu.


Kdy a kde ji sbírat


Sbíráme ji v měsíci dubnu tak do ½ května. Pak už to pro naše tělo není dobré pro dusičnany, které po tomto období obsahuje. Ale ještě máte možnost sbírat v září mladé, vrchní výhonky.


Kopřiva roste opravdu všude - na loukách, v příkopech podél cest nebo na různých neudržovaných zahradách. Ale při sběru kopřiv, které chcete konzumovat se určitě vyhýbejte místům u silnic nebo hodně frekventovaným místům. Sbírejte pouze v rukavicích, protože se určitě nechcete popálit a věrte, že to opravdu není součást jarní očisty 🙂


Účinky


Kopřiva podporuje naši imunitu, chrání před infekcemi a také nám odplavuje nečistoty z těla. Podporuje trávení a zároveň povzbuzuje činnost jater a žlučníku. Co se týká vitamínů, můžete s ní dodat do těla železo, vápník, hořčík, bílkoviny i vitamíny A a C. Když se rozhodnete tuhle bylinku zpracovat ať už na polévku nebo kopřivový špenát, je vhodné tepelně, protože některé látky se uvolňujíc až při teplotě 80 stupňů.


Zajímavé je i to, že kopřiva tlumí alergické příznaky, protože obsahuje flavonoid kvercetin, který v organismu potlačuje uvolňování histaminu, který se na vzniku alergických obtíží podílí.


Zpracování


Než s nimi začnete pracovat, nechte je doma chvilku odstát / zvadnout, potom totiž jejich ostré chloupky nebudou mít takovou sílu vás bodnout. Pak s nimi můžete manipulovat bez strachu a bolesti. Můžete si je připravit jako polévku, špenát, přidat do smoothie nebo jako bylinkové pesto. Také ji můžete využít jako základ pro vytvoření smetanové omáčky k těstovinám.

Recepty


Kopřivový špenát



Suroviny


  1. 1 cibule

  2. 2 stroužky česneku

  3. špetka muškátového oříšku

  4. 2 vajíčka

  5. sůl, pepř

  6. strouhanka

  7. smetana ke šlehání (nebo rostlinná alternativa)


Postup


Cibuli nakrájejte nadrobno, přidejte česnek a lehce osmahněte na ghee (nebo oleji, dle toho, co v kuchyni používáte). Otrhané kopřivy důkladně omyjete, nahrubo nasekejte a přidejte k cibulce. Osolte, opepřete a nechte chvilku dusit. Případně můžete malinko podlít vodou. Pak už záleží na vás a vašich chuťových pohárcích. Můžete úplně rozmixovat tyčovým mixérem do jemného krému, nebo nechat větší kousky, jako když máte listový špenát a ke konci přidat vajíčka. Nakonec můžete zamíchat smetanu (já pracuji s rostlinou), případně zahustit strouhankou a vykouzlíte si opravdu zdravý, vynikající, smetanový špenát z kopřiv.

0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page