Příroda ví, co nám po zimě poskytnout a tohle je od ní první jarní bylinka, která je neuvěřitelně plná vitamínů, má antibiotické i desinfekční účinky a hodně vitamínu C.
Funguje téměř okamžitě a z jeho výjimečných účinků se můžeme těšit i poté, co odkvete. Lze jej totiž zpracovat a uchovat po celý rok. Využití medvědího česneku v kuchyni je velmi mnoho, tak si vyražte pro tenhle vynikající zázrak do přírody a šup s ním do kuchyně.
Kdy a kde ho najdete
Nejčastěji jej najdete právě ve vlhčích, spíše stinných místech kolem potoků a na úpatích svahů, kde vytváří typické a někdy velmi bohaté porosty. V teplejších lokalitách se začíná klubat již ke konci února, ale POZOR připomíná listy konvalinky, tak si je nesplést! Protože narozdíl od medvědího česneku je jedovatá! Ale žádný strach, když pro něj vyrazíte do přírody a nejste si jisti, tak mezi prsty lístky rozmělněte a nemůžete si ho splést. Má typickou česnekovou vůni. Ke konci května pak medvědí česnek začíná kvést a jeho životadárná síla se pomalu vytrácí a už nesbíráme.
Účinky
Velkou zajímavostí bude jistě fakt, že medvědí česnek obsahuje hodně vitamínu C. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi důležitý antioxidant upevňující naši imunitu, stimulující tvorbu bílých krvinek, podílející se na tvorbě kolagenu, zajišťující pružnost kostí, zubů, cév, lepší vstřebatelnost železa. A co je zajímavé, že je oproti normálnímu česneku jemnější, ale jeho léčivé účinky jsou výraznější.
Medvědí česnek patří mezi významné české detoxikační potraviny a proto doporučuji zařadit tuhle opravdu snadno dostupnou bylinku do vašeho jídelníčku.
Recepty
Máslo z medvědího česneku
Suroviny
200 g másla pokojové teploty
30-50 g medvědího česneku
1/2 ližčky soli
Postup
Vše rozmixujte, dejte do formiček na led a potom zmrzlé kostky másla uskladněte v uzavíratelné nádobě/misce. Vydrží vám i celý rok v mrazáku a můžete použít jako základ na těstoviny, omáčky, polévky nebo jen tak na čerstvý chléb.
Medvědí pesto
Suroviny
150 g medvědího česneku
hrubá mořská sůl
špetka kajenského pepře (nebo normální pepř)
50 g kešu oříšků
50 g strouhaného sýru (pecorino)
150 g panenského olivového oleje
Postup
Opět vše rozmixuje. Pesto je trochu více výraznější než máslo. Ale také vám vydrží dlouho uskladněné.
Ochucený olej s medvědím česnekem
Postup
A na závěr tu máme tip, jak si uchovat vůni a chuť medvědího česneku na neurčito. Nasekejte pořádný svazek na jemné proužky, dejte do lahve z tmavého skla a zalijte kvalitním extra virgin olivovým olejem. V temnu nechte macerovat asi 3 týdny. Poté olej přeceďte a můžete ho směle používat všude tam, kde se hodí olivový olej a vůně a chuť česneku.
Comments