top of page

Pampeliška lékařská

Obrázek autora: Monika KlímováMonika Klímová

Aktualizováno: 30. 7. 2024

Tuhle žlutou rostlinku zná snad každý z nás. Já je milovala už od malička, když mi mamka pletla věnečky na hlavu a já všude chodila, jako princezna:) Samozřejmě jsem to pak předávala i svojí dcerce a ještě rozšířila o náramek na ručičku.


Mnoho z nás ji považuje za plevel, protože roste nejen na loukách, ale samozřejmě i v našich zahrádkách. Ale tahle rostlinka má spousty léčivých účinků a můžete ji využít i v kuchyni. Moje babička o ni říkala, že je to takový zlatý poklad, protože nás vyčistí zvenku i zevnitř.


Účinky


Léčí ekzémy i vyrážky. Ale má také mnoho horčin, které podporují trávení. Detoxikuje organismus, podporuje látkovou výměnu, pročistí vám krev i játra. Je také bohatá na nejrůznější vitamíny (A,B,C a K) vápník, železo a mnoho dalších prospěšných látek.

Sběr


Sbírá se list a kořen a z květů se nejčastěji vaří "med nebo-li sirup". Kořen se vyrývá až poté, co pampeliška odkvete. Pak z něj můžete uvařit čaj, který je sice hořký, ale léči ekzémy i vyrážky. Když pampeliška začíná kvést, sbírají se mladé lístky, které můžete přidat do pomazánek, polévek či salátů. A samozřejmě nejznámější květ pampelišky. A tady vám dám recept na pampeliškový med.

Recepty


Pampeliškový med



Suroviny

  1. 400 pampeliškových květů

  2. 2 bio citrony

  3. 2 kg třtinového cukru


Postup

Květy otrhejte, vložte do cedníku a pořádně proklepejte. Tím je zbavíte všech broučků, které mohou v květech být. Poté očištěné květy vložte do hrnce a zalijte 2 l vody. Na kolečka nakrájejte citrony, které poté bez pecek přidejte do hrnce. Celou směs přiveďte k varu a povařte cca čtvrt hodinky. Výsledný nálev nechte louhovat do druhého dne. Druhý den směs přeceďte do nového hrnce, přidejte cca 2 kg cukru a nechte opět vařit, ale tentokrát cca 90 minut. Nezapomeňte pravidelně míchat. Hotový med poznáte, že tekutina bude mít "medovou konzistenci".

0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page