Tradiční čínská medicína
- Monika Klímová
- 5. 5. 2023
- Minut čtení: 2
Aktualizováno: 30. 7. 2024
KVĚTEN - SRDCE
Pro TČM je důležitá harmonie a rovnováha celého organismu. Každý měsíc tradiční čínská medicína stanovuje jeden orgán, na který bychom měli zaměřit více pozornosti. Samozřejmě je to myšleno s nadsázkou. O srdce, na které vychází měsíc květen, je dobré starat se celoročně, nejen v květnu.
Srdce bývá nazýváno vládcem všech orgánů. Květen je měsíc, kdy vše co bylo zaseto (emoce, plány, zdraví, vztahy) a vše má největší energii a sílu. Je to tvořivá energie s kterou se musíme naučit pracovat.
Srdce v sobě dokáže ukrývat lásku, radost z krásných věcí, pozornost a přátelství. Pokud se špatně uchopí, vzniká hořkost, zášť, hněv a závist. Energetické protipóly jsou u srdce jedny z nejčastěji viděných v dnešní době. Možná za to může i naše uspěchaná doba, protože naše srdce jsou pod neustálým tlakem.
Je to však jeden z nejdůležitějších orgánů v našem těle.
V tradiční čínské medicíně má hořká chuť ochlazující účinky a podporuje sestup tělesné energie. Je spojena s ohněm a se srdcem. Protože srdce je spojováno s elementem ohně.
Tipy na posílení srdce
důležité je se snažit o psychickou pohodu
nekouřit
zkusit mít pravidelnou aktivitu
Každý den od 11-13 hod je naše srdce nejaktivnější. Je proto vhodné mít klidnější režim a nepřijímat nic, co nás nabudí (např. kofein, černý a zelený čaj, čokoláda, ale i hádky, stres nebo extrémní sporty).
nezatěžovat své tělo velkým množství těžkého jídla
zařadit do svého jídelníčku klíčky nebo fazolky mungo, z kterých si můžete připravit polévku případně tím doplnit svůj salát.
kvašená zelenina (zelí, mrkev, cibule) by neměla chybět u žádného jídla.
Nebojte se potravin hořké povahy. Hořká chuť směřuje dolů, ochlazuje, stahuje a vyrovnává nadměrný oheň srdce.
Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, jako jsou čekanka, kopřiva, polníček, červená řepa, červená paprika, růžičková kapusta, rukola, saláty, rajčata a ředkvičky.
Z ovoce je prospěšný především grep, kdoule, maliny, ostružiny, borůvky.
Z luštěnin jsou to převážně naklíčené mungo fazolky, sójové klíčky, čerstvý hrášek, červené fazole.
Mezi vhodné obiloviny patří amarant, pšeničné klíčky nebo žito.
Mléčné výrobky konzumujte převážně zakysané.
Výborné jsou čerstvé bylinky a koření jako šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka nebo kurkuma. Na posílení srdce se doporučuje syrový česnek, zázvor, cibule, lněné semínko nebo také pití čajů z kozlíku lékařského, třezalky, meduňky, srdečníku, pelyňku, jmelí či pupeny, květy i listy hlohu.
A NEJVÍCE NAŠEMU SRDCI PROSPÍVÁ SE RADOVAT, TRÁVIT ČAS S PŘÁTELI A BÝT CO NEJVÍCE V DOBRÉ POHODĚ!
Comments