Co vůbec je Slzovka?
Slzovka obecná, někdy také označována jako Jobovy slzy, je přirozeně bezlepková obilovina s čistícími schopnostmi. Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků a používá se též k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění. Proto je určitě dobré ji zařadit do jídelníčku při chřipce, plicních nebo průduškových problémech.
Účinky.
posiluje žaludek a slezinu, odvádí z organismu přebytečnou vodu a je močopudná.
detoxikuje organizmus
posiluje plíce, obzvláště při kašli a po respiračních nemocech (po virozách, chřipkách, zánětech průdušek a plic apod.).
má příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Užívá se vnitřně k léčbě bradavic a při tvorbě mateřských znamének.
chrání před ekzémy, záněty kůže (lupénka, akné, růžovka, bércové vředy apod.) a zpomaluje šedivění vlasů.
posiluje slezinu z hlediska TČM
snižuje LDL cholesterol
Jak ji připravit a konzumovat.
Doporučuje se užívat denně asi 2 vrchovaté polévkové lžíce slzovky. Její příprava je opravdu jednoduchá. Nejprve slzovku namočte - minimálně na hodinu, ale já nechávám přes noc. Pak se voda vylije a v nové vodě vaříme 40-50 minut. Tuto vodu po uvaření nevylévejte! Je úžasným zdrojem mnohých živin!
Obvykle se již po několika dnech užívání silné detoxikační účinky slzovky projeví na zlepšení kvality pleti. Její chuť je lehce nahořklá, proto ji doporučuji konzumovat na slano spolu s mrkví, červenou řepou, kukuřicí nebo dýní. Přidávám si ji i rýži nebo do polévky. A také můžete na sladko do kaše:)
Rozmačkanou nebo rozemletou slzovku můžete použít i místo jíšky na zahuštění omáček a polévek nebo jako základ pomazánek. Odvar ze slzovky je úžasný léčivý elixír (dětem lze dát stříkačkou jako sirup nebo přidat k čaji). Přidat ji můžete do zeleninových salátů, karbanátků, placek nebo různých zapečených dobrot.
Recepty
Exotická dýňová slzovka
Ingredience:
máslová dýně 7 – 8 polévkových lžic slzovky 4-5 polévkových lžic pohanky kurkuma plechovka kokosového mléka koriandr (dle chuti každého u nás doma mi to bohužel neprojde:))
Postup:
Slzovku předem namočíte na 45 minut do vody – důkladně propláchněte. Máslovou dýni oloupete a nakrájíte na kostky. Na pánvi na troše oleje opečete kurkumu, přidáte dýni a slzovku, zalijete kokosovým mlékem a podle potřeby trochou vody. Vaříte cca 25 min., dokud slzovka a dýně nezměkne. Pohanku uvaříme extra a vmícháme do hotového pokrmu. Nakonec zasypeme koriandrem - dle chutí:)
Recept na rajsko-řepnou polévku se slzovkou
3 mrkve 1-2 červené brambory 4-5 polévkových lžic pohanky 1 červená řepa 1 rajče 1 červená cibule 2 lžíce rostl. oleje 1,5 hrnku kokosového mléka 1 lžička kurkuma 1 lžička čevené mleté papriky 1 lžička soli, chilli podle chuti. Na ozdobení: 4 lžíce vařené loupané slzovky a pár snítek petrželky.
Postup:
Rajčatovo-řepná polévka se slzovkou vám jistě zachutná zvláště v chladných dnech. Při její přípravě začněte tím, že si nakrájíte 1 červenou cibuli a podusíte ji na rostlinném oleji. Poté přidejte na kostky nakrájené 1 – 2 červené brambory. Duste 3 minuty a pak zalejte šesti hrnky vody. Mezitím si nakrájejte na kousky 3 mrkve, 1 červenou řepu a 1 rajče. Jakmile začne polévka vřít, přidejte sůl, pepř, 1 lžičku kurkumu, 1 lžičku mleté červené papriky a podle chuti a uvážení chilli. Po 25 minutách varu přilijte 1,5 hrnku kokosového mléka a po 10 minutách odstavte. Polévku rozmixujte na jemný krém, ozdobte sekanou petrželkou a doprostřed talíře nasypejte do každé porce po dvou lžících zvlášť doměkka uvařené slzovky.
Sladká rýže se slzovkou
Indgredience:
6 lžic slzovky 10 lžic sladké kulatozrnné rýže lžíce másla 0,1 litru mléka 1 vejce třtinový cukr švestkový kompot skořice nebo kakao
Postup:
Slzovku namočíte na 40 minut do vody. Do vody přidáte lžíci másla, lžíci třtinového cukru, špetku soli a vaříte. Po 10 minutách přidáte rýži a vaříte společně 20 – 25 minut. Po uvaření přebytečnou vodu slijete. V misce rozšleháte mléko s vejcem a lžící třtinového cukru. Touto směsí zalijete slzovku s rýží, krátce povaříte a průběžně mícháte. Přidáte pokrájené švestky a trochu skořice. Můžeme přidat i malé množství šťávy z kompotu. Promícháte, prohřejete a servírujete.
Na talíři posypete skořicí či kakaem.
K doslazení je možno použít javorový sirup nebo třtinový cukr. To již podle chuti každého.
Comments